Door Anneke Beemer
Regenton afsluiten
De winter is in aantocht. Hoewel we vantevoren niet weten wat voor een winter dit gaat worden, is het toch verstandig om niet te wachten totdat het echt gaat vriezen. Zowel een kunststof als een houten regenton kunnen makkelijk vorstschade oplopen, zeker wanneer de temperatuur ook overdag onder de 0 graden blijft. Maak daarom voordat het gaat vriezen de regenton leeg, ook het water dat onder het kraantje staat.
Sommige grote regentonnen hebben onderin een aftappunt zitten waaruit je eenvoudig het water weg kan laten lopen. Heb je dit niet zet dan het kraantje open en laat het water weglopen. Het kleine beetje water wat onder het kraantje blijft staan kan je verwijderen door de regenton voorzichtig om te kiepen en te legen of door gebruik te maken van bijv. een steelpan waarmee je het water uit de ton schept.
Heb je op de regenton een vulautomaat met een zomer- en winterstand (wat wij adviseren), zet deze dan op de winterstand. Er loopt dan geen water de ton meer in. Heb je geen winterstand, zet dan gedurende de winter het kraantje open van de regenton zodat het water weg kan lopen. Een betere oplossing is echter om de regenton helemaal los te koppelen van de regenpijp, de aanvoer is meestal eenvoudig af te sluiten met een dop.
De ton kan wel buiten blijven staan.
Meer informatie, lees het blog van Suzan den Oude: Een-regenton-in-de-tuin